Sugar Cookie recept
Szeretnél egy igazán finom kekszet, ami remekül tartja a formáját, így csodásan lehet díszíteni? Nem csak a Mézeskalácsra mehet cukormáz! Mutatjuk neked az amerikai sugar cookie recepjét.
A Sugar Cookie egy amerikai aprósütemény, melyet cukormázzal, azaz royal icing-al díszítenek. Pennsylvania államból származik és többszáz éves történelme van. Nagyon hasonlít a linzer tésztára. Nagy előnye, hogy remekül tartja a formáját. Ha neked a mézeskalács a Karácsonyhoz tartozik és nem szeretnéd egész évben fogyasztani, de mégis díszítenél, akkor a sugar cookie egy remek alternatíva lehet helyette. Bármilyen aromával ízesíthető, de akár készítheted kakaós változatban is.
Összetevők:
290g liszt (kanállal és elegyengetve), plusz ami a gyúráshoz, szaggatáshoz kell
1/2 teáskanál sütőpor, átszitálva
egy csipet só
170g szobahőmérsékletű vaj
150 g porcukor
1 nagy tojás
2 teáskanál vanília kivonat (Fractal vanília aromával helyettesíthető, de adhatsz hozzá vaníliás cukrot is)
Vagy
fél kávéskanál Fractal Mandula aroma (de bármilyen Fractal ízzel helyettesíthető)
Keverd össze a lisztet, a sütőport mandula aromát és a sót egy tálban. (Ha vaníliából por állagút, vagy vaníliás cukrot használsz, azt is mehet a száraz hozzávalók mellé). Ezt tedd félre.
Egy másik tálban verd fel a vajat és a porcukrot, amíg teljesen sima és krémes lesz, kb. 2 percig. Add hozzá a tojást, a vaníliát (ha pasztát használunk), és nagy sebességen verd, amíg össze nem keveredik; kb. 1 percig.
Add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, és keverd alacsony fokozaton. A tészta egy kicsit lágy lesz. Ha túl lágynak és ragacsosnak tűnik a sodráshoz, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Oszd a tésztát 2 egyenlő részre, majd tedd a hűtőbe legalább 1-2 órára, de akár 2 napra is.
Vedd ki a hűtőből és mielőtt elkezdenél vele dolgozni, egyszer gyúrd át. Én szilikon lapon szoktam nyújtani, és nem is emelem fel, hanem a maradékot szedem ki a formák közül a szaggatás után, majd a szilikon lappal együtt megy is a sütőbe. Ezt teheted teflonos lapon is, vagy akár sütőpapíron, így tutira nem fog eldeformálódni.
Süsd 11-12 percig, vagy amíg a széleken enyhén megbarnulnak. Vigyázz vele, figyelgesd, mert ez az a tipikus ,,még nem jó, még nem jó, upsz megégett - süti,,
Hagyd 5 percig hűlni a sütőlapon, majd tedd át egy rácsra, hogy a díszítés előtt teljesen kihűljenek.
Ezután következhet a díszítés! Mutasd meg nekünk is, mit készítettél! :)