Mézeskalács alaprecept
Mézeskalács alaprecept
Sokféle recepttel találkozhatsz, ha mézeskalácsot szeretnél otthon elkészíteni. Mi jelenleg ezzel a recepttel dolgozunk, amit egy workshop alkalmával ajánlottak nekünk.
A receptet a Street Kitchen weboldalán is eléred, de ha lejjebb görgetsz, itt is olvashatod.
250 g méz
1 csomag 27 g-os kiszerelés mézeskalácsfűszerkeverék
300 g vaj
1 db narancs reszelt héja
1 kg finomliszt
2 tk szódabikarbóna
300 g világos barna cukor
3 db tojás
A rögtön puha mézeskalács elkészítéséhez egy
kis lábasba tesszük a mézet és a fűszereket, és
kevergetve addig melegítjük, míg a méz felforr.
Hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen
elolvadni, és belereszeljük a narancs héját.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a
szódabikarbónával. A cukrot és a tojásokat
robotgépben habosra keverjük, majd a
robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és
váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes
keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk.
Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és
éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a
masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen
vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm
vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával
kiszúrjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig
sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt
kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!).