A tökéletes cukormáz
A tökéletes cukormáz recept!
Mi többféle recepttel próbálkoztunk már, de ez vált be a legjobban. Nem olyan bonyolult az elkészítése és semmilyen extra hozzávalóra nem lesz szükséged.
Kiváló mézeskalács, linzer vagy bármilyen keksz díszítéshez.
Hozzávalók:
1db tojásfehérje
1 evőkanál víz
235g porcukor
1 púpos evőkanál keményítő
1 kávéskanál ecet
A porcukrot jól szitáld át, majd keverd össze a hozzávalókat. Konyhai habverő segítségével, a legalacsonyabb fokozaton keverd 5 percig. Kész is az alapmáz, amit először színezni érdemes (így a kontúr és a terülő máz nem fog elütni színben), majd vízzel addig hígítod és kevergeted, amig egy szép terülő mázat nem kapsz.
A következőket tedd:
Vegyél ki a fehér alapmázadból egy-két keverőkanálnyit egy kistálba és gél vagy por állagú ételfestékkel színezd a kívánt színre. (Bolti vizes ételfestékkel sajnos nem fog működni a mázad.) Majd pár csepp vizet adj hozzá, hogy olyan állagot kapj, amivel tudsz szépen dolgozni, de elég sűrű ahhoz, hogy kontúrként megtartsa a terülőmázadat. Ha ezzel megvagy, a máz egy kicsi részét tedd habzsákba, majd a többi részét vizezd addig, amíg egy szépen terülő mázat kapsz. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy ha végig húzod középen a kanaladat, akkor kb. 10 mp alatt el kell tűnnie a vonalnak és szép egyenletesnek kell lennie a máz felszínének. Mehet a terülőmáz is a habzsákba és kezdődhet a dekorálás. Érdemes valamilyen megkülönböztető eszközt használni a két mázhoz (nálam a zöld befőttesgumi a terülő a piros a kontúr). A kontúrból elegendő kb. harmadannyit csinálni, mint a terülőmázból.